Obelixers op niveau: Ned B – Exiles 9 november ’13

1401802_232528393576943_1798733893_o

Met een prachtige nazomerzon aan de hemel togen we op 9 november richting de Castricum Rugby Club voor een dagje internationaal rugby op Nederlandse bodem. Eenmaal Haarlem voorbij bleek de zon ook ineens te zijn verdwenen en een vuige wind zo nu en dan vergezeld van regen en onweer stak de kop op.

Eenmaal aangekomen in het Castricumse werden we de weg gewezen naar een parkeerplaats in een loods op een bedrijventerrein. De jolige opmerking van de verkeersregelaar over waar je nog overdekt kon parkeren bij een rugbyclub werd gepareerd met een kort: “In Nijmegen bij Obelix, gewoon onder het veld…”.

Ondanks het weer waren er toch zo’n 1500 supporters op de wedstrijden afgekomen. De bobo’s stonden keurig in een tent langs het veld en de rest van de mensen zocht beschutting op de tribune of trotseerde de wind langs het veld.

Door wat vertraging hadden we de eerste helft gemist van de wedstrijd waar we vooral voor kwamen: Nederland Development – Dutch Exiles. De wedstrijd had een speciaal Obelix-tintje omdat bij het developmentteam ons eigen talent Coen van Rossum op de wing stond. Na slechts twee jaar rugby heeft Coen het voor elkaar gekregen om de overstap naar de RC The Dukes te maken en opgenomen te worden in Nederland B. Een knappe prestatie. De Dutch Exiles zijn een invitatieteam bestaande uit buitenlanders die in de Nederlandse competitie uitkomen. Het zijn voornamelijk spelers uit de ereklasse en een enkeling uit de eerste klasse. Opvallend genoeg was er ook plaats voor twee Nijmeegse Limburgers: Daan Coumans en Sil van Vegchel. Twee spelers die door bondscoach Alex Chang naar voren waren geschoven om mee te spelen. Een mooie ervaring voor twee van onze clubiconen.

Alle drie de mannen waren gestart in de basis. In de tweede helft werden Sil en Daan gewisseld, maar door blessures konden ze al snel weer hun plek op het veld innemen. De wedstrijd ging redelijk gelijk op, maar in de laatste twintig minuten gaf het goede samenspel van het developmentteam toch de doorslag en zetten zij uiteindelijk een ruime 48-21 (22-14) op het bord. Een mooie wedstrijd en een mooie ervaring voor Sil en Daan. Van Coen gaan we ongetwijfeld nog veel horen. Vanuit RC the Dukes horen we positieve verhalen over zijn ontwikkeling en laten we hopen dat hij zich kan verder kan ontwikkelen.

Na een een korte onderbreking met soep en bier, was het tijd voor de wedstrijd van Nederland tegen Litouwen. Het Nederlands team kent ook een Nijmeegse invloed middels bondscoach en tevens Obelix coach Alex Chang. Een wedstrijd in de European Nations Cup 2012-2014 waarin Nederland de koppositie verdedigt. Litouwen begon sterk en al snel wisten de Oostblokkers te scoren. Oranje herpakte zich en wist het tij al voor de rust te keren 17-10. In de tweede helft werd de voorsprong uitgebouwd naar 37-25. Een prima overwinning voor Oranje die daarmee hun koppositie verstevigen.

Na nog een paar pinten was het weer tijd om terug naar de keizerstad te gaan. Het was leuk om de Obelixers op dit niveau aan het werk te zien en de support werd zichtbaar gewaardeerd door de Coen, Sil en Daan. Al met al was het een mooie rugbydag. Volgende keer weer zou ik zeggen.

Arjan Verhoeven

Er is een ook een filmpje van de wedstrijd Nederland B – Dutch Exiles op youtube te vinden.

Facebooktwitterlinkedinmailby feather
linkedinby feather

Een gedachte aan “Obelixers op niveau: Ned B – Exiles 9 november ’13

  1. Coen

    Support werd zeker gewaardeerd. Al met al een supergave rugbyervaring, vooral door de grote schare Obelixsupporters die helemaal naar Castricum (!!!) was gekomen om ons drieën aan het werk te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.