Lustrum OBC Nijmegen: de vergeten slag rondom Nijmegen

BU 1768Wie kent niet de verhalen over de slag om Arnhem, of heeft niet de film ‘ A bridge too far’ gezien? De boeken staan vol met de heldenverhalen van Britse parachutisten. Maar wie weet wat er daarna gebeurde en hoe verbeten de Engelse infanterist en de geallieerden hun weg zochten door het Reichswald op weg naar Berlijn?

Weet je dat Groesbeek en Berg en Dal in de startlinies lagen van het grootste offensief dat ooit vanaf Nederlandse bodem werd gelanceerd en de grootste militaire landoperatie van noordwest Europa is geweest? Ditmaal geen Duitse elite troepen om de Engelse tegen te houden, maar een groep bij elkaar geraapte Duitse eenheden die vaak urenlang gebombardeerd werden, om daarna uit hun beschutting te komen om een overmacht aan geallieerden te weerstaan die voet wilden zetten in hun Heimat!

Op 8 februari 1945 komen er in de regio Nijmegen/Groesbeek 500.000 geallieerde soldaten, 1.000 stuks artillerie en 34.000 voertuigen bij elkaar voor Operatie Veritable. Later kwamen daar nog eens zo’n 500.000 Amerikanen bij via Operatie Grenade. De operaties waren onderdeel van een geallieerde tangbeweging met als doel de Duitse troepen te verdrijven uit het gebied tussen de Rijn en de Roer met als doel de Rijn over te steken voor eindstrijd richting Berlijn. Vanuit Nijmegen en Groesbeek start de Britse 21e Legergroep onder leiding van veldmaarschalk Montgomery. Deze gevechten worden later bekend als de ‘Slag om het Reichswald’.

image006

Vanaf het begin van het offensief bezorgden slechte weersomstandigheden de geallieerden grote moeilijkheden in hun strijd tegen de Duitsers. Generaal Horrocks, die de Britse troepen leidde, zei later over de strijd: “Wat zo frustrerend was, was dat de hele operatie zo gemakkelijk zou zijn verlopen als het gewoon was blijven vriezen.” De dooi maakte van de bevroren grond een modderpoel. Alsmaar aanhoudende regen en het doorbreken van de oevers van de Rijn verergerden de situatie nog eens. Hierdoor kwamen de geallieerden maar langzaam vooruit en konden ze het voordeel van grotere aantallen soldaten en betere uitrustingen niet volledig uitbuiten.

We hebben een mooi programma opgezet voor het eerste lustrum van de OBC Nijmegen. We bekijken de slag vanuit de stellingen vanwaar de geallieerden hun aanval lanceerden, we duiken het Reichswald in om daar de systematiek achter de verscholen stellingen te ontdekken, die daar nog in grote getallen te ontdekken zijn en we bekijken een verborgen Duitse militaire begraafplaats.

Ben erbij om dat stukje geschiedenis rondom Nijmegen aan te horen en te beseffen dat er na Market Garden nog extreem gevochten is rondom Nijmegen. Natuurlijk voorzien we jullie van de nodige worst en bier (blijft Duitsland) en word je keurig op tijd weer bij het startpunt afgeleverd, zodat we kunnen beginnen met het avondprogramma. Nadere instructies over het programma & uitrusting volgen na aanmelding. Op zaterdag 18 april rond 10:00 uur zullen we verzamelen we in de buurt van Berg en Dal…

Voor de mensen die helaas verhinderd zijn bij het dagprogramma kunnen zich ook aanmelden voor het avondprogramma. De definitieve invulling van het programma hiervan is nog onderwerp van discussie, dus volgt iets later.

Meld je aan door een reply op de nieuwsbrief te sturen via email (in eerste instantie voor de leden), graag daarbij aangevend of je je inschrijft voor het dag- en/of avondprogramma!

De lustrumcie van de OBC Nijmegen

Facebooktwitterlinkedinmailby feather
linkedinby feather

4 gedachtes aan “Lustrum OBC Nijmegen: de vergeten slag rondom Nijmegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.