Met de OBC naar Lille

IMG_20140517_153126Aangezien het niet zo makkelijk is om rugby van internationaal topniveau te zien in Nederland was vanuit de OBC geopperd om dan maar eens in Frankrijk te gaan kijken. De Franse bond was ons uitermate goed gezind en had besloten de twee halve finales van het kampioenschap te laten spelen in Lille. Ruim van tevoren werden de liefhebbers gepolst en kon ticketmaster Huub de kaarten bestellen. Met zestien man konden we op 17 mei afreizen naar Frankrijk.

Een dag eerder was de eerste halve finale gespeeld tussen RC Toulon en Racing Metro. Een krachtmeting van formaat welke uiteindelijk met 16-6 werd beslist in het voordeel van lijstaanvoerder Toulon. De tweede halve finale ging tussen de nummer twee uit de competitie Montpellier en regerend landskampioen Castres Olympique. Ook een wedstrijd om naar uit te kijken dus.

Op een prachtige zaterdagochtend vertrokken de verschillende auto’s om een uurtje of negen uit Nijmegen en Utrecht en toevalligerwijs troffen we elkaar al bij de eerste benzinepomp in België met hetzelfde lumineuze idee: bier inslaan. Na de eerste gezelligheid vervolgden we de reis om ruim op tijd in Lille aan te komen. Onze auto ging eerst naar het hotel om in te checken, de rest toog naar de Decathlon om nog wat rugbyspullen in te slaan.

IMG_20140517_161721Van het hotel was het volgens de lieftallige dame achter de balie “vingt minutes au pied” naar het stadion. In de praktijk was het eerder het dubbele.

Eenmaal bij het aangekomen bij het Stade Pierre Mauroy was het al een drukte van belang en troffen we de mensen van de andere twee auto’s. Die hadden ook niet stilgezeten en alvast een flinke lading bier ingeslagen en een veldje gezocht waar lustig gebuisbald kon worden. Na de obligate groepsfoto’s voor het prachtige, nieuwe stadion konden we naar binnen en bleken we uitstekende plaatsen te hebben. Dicht bij de bar, goed zicht op het veld en lekker in de schaduw.

De wedstrijd zelf was spannend. Rory Kockott van Castres en François Trinh-Duc wisselden wat penalty’s uit waarna de Franse international Antonie Claassen voor Montpellier de eerste try achter de lijn legde. Drie minuten later brak All Black Rene Ranger door de lijn en drukte het ovaal onder de palen. Trinh-Duc wist in de tweede helft de achterstand om te buigen in een voorsprong, maar Kockott zorgde voor een 19-19 stand aan het einde van de reguliere speeltijd. Verlengen dus. Met de laatste actie van de eerste helft van die verlenging wist centre Seremaia Bai, international bij Fiji, een dropgoal tussen de palen te schieten voor Castres. De tweede helft werd ongemeen spannend, maar Montpellier kwam niet meer tot scoren. Een poging voor tijd om een penalty niet op de palen te nemen, maar te gaan voor een line-out en de winst van de wedstrijd mislukte voor Montpellier. Castres haalt daardoor voor de tweede keer op rij de finale waar ze net als vorig jaar Toulon ontmoeten.

Gedurende de wedstrijd hadden enkelen in het gezelschap al de VIP-ruimtes elders in het stadion weten te bereiken en laafden zich daar aan kaasplankjes, zalm en de nodige speciaalbiertjes. Toen zij ook weer terecht waren, was het voor een groot gedeelte van het gezelschap tijd om de auto richting Nederland op te zoeken. De vijf achterblijvers spoedden zich met de metro richting het centrum van Lille voor een avondje stappen.

IMG_20140517_190020In het centrum werd eerst een restaurantje gezocht om toch maar eens een bodem te leggen. Grote, vissenkomachtige glazen met Leffe afgewisseld met flessen wijn werden naar binnen geslurpt en de lokale specialiteit – een soort pannenkoek gevuld met een hamburger en gebakken ei werd alras verorberd. Uiteraard was de afsluiting een kaasplankje met lokale kazen als Maroilles, Vieux Lille en Boulette d’Avesne. Supporters van het al uitgeschakelde Clermont vrolijkten de avond op met de nodige Franse liederen en daar konden we natuurlijk niet achterblijven. Het clublied, het Nijmeegs volkslied en nog een paar andere klassiekers passeerden de revue.

Uiteindelijk werd het tijd om de stad verder te verkennen en in de daaropvolgende kroegen bleek ook een brede selectie aan speciaalbier te koop en ook de pastis en whiskey bleven niet onaangeroerd. Het was in ieder geval genoeg om met vijf man elkaar kwijt te raken, Huub en ondergetekende beëindigden de avond vergeefs op zoek naar een taxi met een fikse avondwandeling richting hotel. George overblufte onder toeziend oog van Junior en Maurice Engelse rugbyfans door een borsthaarafbrandwedstrijd zo ruim te winnen dat de Engelsen hem verschrikt wilden uitdoven. Gelukkig wist het drietal wel een zwarte taxi te regelen en klonk er om een uur of vijf in een diep gesnurk uit de kamers.

’s Morgens bleek de kater voor de meesten mee te vallen en na koffie en een krantje was het tijd om huiswaarts te keren. Al met al een zeer geslaagd weekendje toprugby, gezelligheid met een mooie groep (oud-)Obelixers. Volgend jaar weer, zou ik zeggen.

Arjan Verhoeven

Facebooktwitterlinkedinmailby feather
linkedinby feather

Een gedachte aan “Met de OBC naar Lille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.